Rozdział w monografii
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty

Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków

Autor
Kordzińska-Nawrocka, Iwona Elżbieta
Data publikacji
2018
Abstrakt (PL)

Tematem tekstu jest tradycyjna kuchnia japońska- washoku, która w 2013 roku została wpisana na listę „Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości” UNESCO. Przez kilkanaście stuleci jej formowania się Japończycy zaadaptowali potrawy z kuchni chińskiej, portugalskiej, holenderskiej, a po otwarciu się Japonii i Restauracji Meiji w 1868 roku szeroko pojętej kuchni europejskiej. Tradycyjna kuchnia japońska jest zatem mozaiką wielu wpływów, selektywnie dobranych i umiejętnie dopasowanych do rodzimych wzorców. Tworzą ją cztery „wymiary” , a mianowicie starannie dobrane składniki, idealnie zharmonizowane wartości odżywcze, prostota technik gotowania oraz kultura gościnności (motenashi) przekładająca się na określone sposoby podawania i spożywania potraw. Washoku odzwierciedla zatem „duszę Japończyków” (Nihonjin no kokoro) ceniących z jednej strony kreatywność w tworzeniu nowych smaków, z drugiej zaś estetykę i kulturę motenashi.

Słowa kluczowe PL
washoku
kuchnia japońska
tradycja kulinarna
ryż
Dyscyplina PBN
nauki o kulturze i religii
Tytuł monografii
Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym
Strony od-do
115-131
Wydawca ministerialny
Grupa COGITO
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty