Licencja
Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
Abstrakt (PL)
Tematem tekstu jest tradycyjna kuchnia japońska- washoku, która w 2013 roku została wpisana na listę „Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości” UNESCO. Przez kilkanaście stuleci jej formowania się Japończycy zaadaptowali potrawy z kuchni chińskiej, portugalskiej, holenderskiej, a po otwarciu się Japonii i Restauracji Meiji w 1868 roku szeroko pojętej kuchni europejskiej. Tradycyjna kuchnia japońska jest zatem mozaiką wielu wpływów, selektywnie dobranych i umiejętnie dopasowanych do rodzimych wzorców. Tworzą ją cztery „wymiary” , a mianowicie starannie dobrane składniki, idealnie zharmonizowane wartości odżywcze, prostota technik gotowania oraz kultura gościnności (motenashi) przekładająca się na określone sposoby podawania i spożywania potraw. Washoku odzwierciedla zatem „duszę Japończyków” (Nihonjin no kokoro) ceniących z jednej strony kreatywność w tworzeniu nowych smaków, z drugiej zaś estetykę i kulturę motenashi.