Polityka smaku. Rola jedzenia w tworzeniu, podtrzymywaniu i negocjowaniu więzi społecznych i rodzinnych w Dąbrowie Białostockiej i okolicach

Autor
Mroczkowska, Joanna
Promotor
Zowczak, Hanna Magdalena
Data publikacji
2016-03-08
Abstrakt (PL)

Tematem pracy jest rola jedzenia w tworzeniu, podtrzymywaniu i negocjowaniu więzi społecznych i rodzinnych pomiędzy ludźmi żyjącymi w rolniczej społeczności Dąbrowy Białostockiej i okolic. Praca powstała w oparciu o badania etnograficzne przeprowadzone na Podlasie w latach 2007-2013. Zadaję pytanie o to, jak relacje pomiędzy ludźmi a jedzeniem wpływają na relacje pomiędzy ludźmi. Interesować mnie będą tym samym praktyki i narracje związane z produkcją oraz konsumpcją jedzenia, a więc społeczny wymiar smaku. Przeprowadzone przeze mnie badania pokazują, że jeśli chodzi o wzorce jedzenia, nastąpiła w ostatnich latach ogromna zmiana, związana między innymi z przemianami struktury rodziny i relacji w obrębie społeczności lokalnych, zamieszkujących miasteczko Dąbrowa Białostocka i okolice. Procesy te uwikłane są wielopoziomowo w politykę lokalną, krajową i europejską. Starzejąca się i podlegająca gwałtownym zmianom społeczność okolic Dąbrowy Białostockiej staje wobec wyzwań związanych z produkcją i konsumpcją jedzenia, oraz z nowymi znaczeniami, jakie się mu przypisuje. Jednocześnie migrująca młodzież, która zapoznaje się z nowymi dla siebie – miejskimi i zagranicznymi – wzorami konsumpcji, podtrzymuje dawną tożsamość i więzi z domem poprzez „smak” (m.in. poprzez „instytucję”, jaką stanowią paczki z jedzeniem). Przywiązanie do „swojego”, lokalnego, podlaskiego smaku wpływa na to, jak członkowie społeczności rozumieją i realizują takie pojęcia, jak rodzina, praca czy tutejszość.

Słowa kluczowe PL
rolnictwo
Podlasie
antropologia jedzenia
Data obrony
2016-03-30
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty