Artykuł w czasopiśmie
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty

Tortilla tour. Turystyka kulinarna w zglobalizowanej Oaxace, południowy Meksyk

Autor
Hryciuk, Renata
Data publikacji
2018
Abstrakt (PL)

W niniejszym tekście przyglądam się specyfice turystyki kulinarnej w południowo-meksykańskim stanie Oaxaca. Rozważam ją jako przestrzeń działania pozornie przeciwstawnych procesów związanych z (re)produkowaniem lokalnej i narodowej tożsamości kulturowej oraz z intensywną globalizacją. Współzależności te badam na etnograficznym przykładzie jednego z objazdów kulinarnych, w których uczestniczyłam w 2015 roku. Stanowił on część długotrwałych, wielostanowiskowych badań terenowych w Oaxace przeprowadzonych w latach 2011-2017, uzupełnionych interpretacją źródeł zastanych. Analizuję tortilla tour w szerszym kontekście jedzenio-obrazów (foodscapes) czyli przepływu pożywienia, ludzi i wyobrażeń na temat praktyk jedzeniowych (foodways) w transnarodowym społeczeństwie konsumpcyjnym. Przyglądam się także strategiom wytwarzania dziedzictwa kulinarnego na potrzeby turystyki kulturowej, która w założeniu ma prowadzić do stymulowania rozwoju społecznego i ekonomicznego wzrostu regionu.

Słowa kluczowe PL
turystyka kulinarna
jedzenio-obrazy (foodscapes)
praktyki jedzeniowe (foodways)
dziedzictwo kulturowe
Oaxaca
Meksyk
Dyscyplina PBN
nauki o kulturze i religii
Czasopismo
Studia Socjologiczne
Tom
4
Zeszyt
231
Strony od-do
149-173
ISSN
0039-3371
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty