Uwarunkowania współdziałania gospodarczego małych i średnich przedsiębiorstw (na przykładzie branży rolno-spożywczej)

Autor
Ujda-Dyńka, Beata
Promotor
Wiatrak, Andrzej Piotr
Data publikacji
2013-10-10
Abstrakt (PL)

Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny, w której ukazano współdziałanie gospodarcze małych i średnich przedsiębiorstw branży rolno-spożywczej w województwie podkarpackim i czynniki określające tę współpracę na podstawie literatury przedmiotu i wyników własnych badań. Na treść pracy składają się następujące zagadnienia: istota współdziałania gospodarczego oraz rodzaje, poziomy i klasyfikacje jego form, przyczyny i czynniki determinujące współdziałanie gospodarcze małych i średnich przedsiębiorstw, współczesne formy i modele współdziałania sektora MSP, w tym sieci ich powiązań, organizacje wirtualne oraz klastry, analiza procesów współdziałania małych i średnich przedsiębiorstw branży rolno-spożywczej w województwie podkarpackim oraz czynniki kształtujące formy ich współdziałania.

Abstrakt (EN)

The research is both theoretical and empirical, in which business co-operation of small and medium enterprises of agricultural and food industry sector in Podkarpacie region and factors which influence these relations based on literature and on research results. The research consists of: co-operation principles and their kinds, levels and classifications of co-relation forms, reasons and factors leading to business co-operation of small and medium enterprises, current forms and models of co-operation of SME, which involve networks of co-operation, virtual organizations and clusters.

Słowa kluczowe PL
ROZWÓJ
WSPÓŁDZIAŁANIE
AGROBIZNES
SEKTOR MSP
PRZEDSIĘBIORSTWO
Inny tytuł
CONDITIONS OF ECONOMIC COOPERATION BETWEEN SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES (BASED ON AGRI-FOOD INDUSTRY)
Data obrony
2013-10-21
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty