Master thesis
No Thumbnail Available
License

ClosedAccessClosed Access

Wyzwania celiaków w podróży. Rozmieszczenie i struktura bezglutenowych lokali gastronomicznych w Polsce i Hiszpanii

Author
Humin, Julia
Promoter
Cywiński, Paweł
Publication date
2024
Abstract (PL)

W niniejszej pracy zidentyfikowano wyzwania ze znalezieniem posiłków bezglutenowych w podróży przez osoby chore na celiakię oraz przeanalizowano rozmieszczenie i strukturę bezglutenowych lokali gastronomicznych w Polsce i Hiszpanii, co umożliwiło końcowe porównanie ich dostępności. W części teoretycznej skoncentrowano się na charakterystyce celiakii, omówieniu jej definicji, zasad diety oraz instytucjach wspierających osoby dotknięte tą chorobą. W zasadniczej części pracy przeprowadzono analizę ilościową. Na podstawie zebranych danych pozyskanych z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz hiszpańskiego odpowiednika – Asociación de Celíacos y Sensibles al Gluten - stworzono mapy i wykresy, które służyły lepszemu zrozumieniu omawianego zagadnienia. Następnie przeprowadzono analizę jakościową, obejmującą pogłębione wywiady indywidualne oraz eksperckie. Problematyka osób chorujących na celiakię jest w wielu regionach niedostatecznie poznana, czasem bywa bagatelizowana. Praca stanowi wyjaśnienie oraz przestrzenne ujęcie zjawiska w dwóch państwach europejskich, w którym jedno skutecznie odpowiada na potrzeby społeczeństwa i turystów, podczas gdy w drugim potrzebna jest zwiększona edukacja, a w konsekwencji podniesienie świadomości.

Keywords PL
celiakia
gluten
podróże
rozmieszczenie
struktura
lokal gastronomiczny
Polska
Hiszpania
Alternative Title
Challenges of celiacs in travel. Distribution and structure of gluten-free dining establishments in Poland and Spain
Publisher
University of Warsaw
Defence date
2024-07-24
Open access license
Closed access