Praca magisterska
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty

The Connection between Food Neophobia, Sustainable eating and Healthy eating - Cross Cultural study among European Families

Autor
Esholdt, Katrine
Promotor
Bargiel-Matusiewicz, Kamilla
Data publikacji
2024
Abstrakt (PL)

W badaniu tym zbadano różne czynniki, takie jak neofobia żywieniowa rodziców i dzieci, zdrowe zachowania żywieniowe i zrównoważone praktyki żywieniowe wśród europejskich rodzin. Badanie jest częścią projektu TITAN (Horyzont Europa), którego celem jest znalezienie rozwiązania problemu otyłości u dzieci poprzez zajęcie się wyzwaniami i szansami, z jakimi borykają się europejskie rodziny podczas przechodzenia na zdrowsze i bardziej zrównoważone zachowania żywieniowe. W badaniu wzięło udział 720 uczestników z Hiszpanii, Finlandii i Polski, po 240 rodzin z każdego kraju, wszystkie rodziny miały dzieci w wieku od 6 do 12 lat. Średni wiek dorosłych uczestników wynosił 41,2 lat w Hiszpanii, 35,9 lat w Polsce i 39,4 lat w Finlandii. Podział płci wynosił 48,8% kobiet w Hiszpanii, 74,6% w Polsce i 62,9% w Finlandii. Dane zebrano za pomocą kwestionariusza, w którego skład wchodziły m.in. Skala Neofobii Żywnościowej, opracowana przez Plinera i Hobdena (1992) dla dorosłych i dostosowanej do badania dzieci przez Proserpio i in. (2020). Na potrzeby niniejszego badania zebrano również dane społeczno-demograficzne oraz opracowano i wykorzystano skale dotyczące zdrowego i zrównoważonego odżywiania. Wyniki ujawniły m.in. pozytywną korelację między neofobią żywieniową rodziców i dzieci, wskazując, że postawy rodziców wobec jedzenia są powiązane z neofobią żywieniową dzieci, co potwierdza teorie transgeneracyjnego przekazywania neofobii żywieniowej. Kluczowe bariery związane ze zdrowym odżywianiem różniły się w zależności od kraju. Wyniki te podkreślają potrzebę interwencji specyficznych kulturowo w celu rozwiązania problemu neofobii żywieniowej i innych barier w celu promowania i przejścia na zdrowsze i bardziej zrównoważone zachowania żywieniowe w rodzinach europejskich.

Abstrakt (EN)

This study investigates various factors such as parental child food neophobia, healthy eating behaviors and sustainable eating practices, among European families. The research is a part of the TITAN project (Horizon Europe), which aims to find a solution for childhood obesity by addressing the challenges and opportunities European families face when transitioning to healthier and more sustainable eating behaviors. The study involves 720 participants form Spain, Finland and Poland, with 240 families from each country, all with children aged between 6 to 12 years. The average age of adult participants was 41.2 years in Spain, 35.9 years in Poland and 39.4 years in Finland. The gender distribution was 48.8 % women in Spain, 74.6% in Poland and 62.9% in Finland. Data were collected using 45 items questionaries, including the Food Neophobia Scale, developed by Pliner and Hobden (1992) for adults and adapted for children by Proserpio et al., (2020). For the purposes of this study, sociodemographic data were also collected and a scales regarding healthy eating and sustainable eating were created and used. Results revealed i.a. a positive correlation between parental and child food neophobia, indicating parental food attitudes are in connection with children's food neophobia, supporting theories of transgenerational transmission of food neophobia. Key barriers related to healthy eating have varied by country. These findings highlight the need for culturally specific interventions to address food neophobia and other barriers to promote and transitioning healthier and more sustainable eating behaviors within Europeans families.

Słowa kluczowe PL
Neofobia żywieniowa
Zrównoważone odżywianie
Zdrowe odżywianie
Rodziny europejskie
Postawy
Inny tytuł
Związek między neofobią żywieniową, zrównoważonym odżywianiem i zdrowym odżywianiem – badanie międzykulturowe wśród rodzin europejskich
Wydawca
Uniwersytet Warszawski
Data obrony
2024-09-27
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty