Czynniki warunkujące rozwój kooperatyw spożywczych w Polsce
Abstrakt (PL)
Celem rozprawy doktorskiej jest identyfikacja czynników stymulujących i hamujących rozwój kooperatyw spożywczych w Polsce. W pracy przedstawiono również uwarunkowania ich funkcjonowania z punktu widzenia teorii organizacji i zarządzania. Wieloletnie obserwacje uczestniczące autorki oraz badania literaturowe pozwoliły na określenie zasadniczych obszarów badawczych związanych z wymiarami: historycznym, sytuacją sektora spożywczego oraz efektywnym zarządzaniem i prowadzeniem działalności marketingowej. W celu przeprowadzenia wywodu naukowego sformułowano trzy hipotezy badawcze, które nawiązują do wskazanych uwarunkowań historycznych, sektorowych oraz aspektów zarządzania kooperatywami spożywczymi w Polsce. Część empiryczna pracy została przygotowana w oparciu o dane zgromadzone w ramach badania ankietowego. Syntetyczne wnioski z badania sformułowano z pomocą metod analizy ilościowej.
Abstrakt (EN)
The aim of the dissertation is to identify factors stimulating and impeding the development of food cooperatives in Poland. The thesis also presents the operating conditions of food cooperatives related to the theory of organization and management. The long-term participant observation of the author and literature research allowed to define the main research areas related to: historical dimensions, situation in the food sector and effective management and marketing activities. In order to conduct a scientific argument, three research hypotheses were formulated. The hypotheses refer to the indicated historical, sectoral conditions and aspects of managing food cooperatives in Poland. The empirical part of the thesis was developed based on data collected via survey. The synthetic conclusions of the study were formulated through the use of quantitative analysis methods.