Praca licencjacka
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty

Das Kochrezept. Bestand und Wandel einer Textsorte

Autor
Czerniakowska, Agata
Promotor
Just, Anna
Data publikacji
2024
Abstrakt (PL)

Celem pracy jest analiza tekstów przepisów kulinarnych w języku niemieckim z okresu od XIV do XX wieku w ujęciu lingwistyki tekstu. W pracy dokonano identyfikacji i systematycznego opisu specyficznych cech językowych i strukturalnych przepisów kulinarnych, ich zmian oraz elementów stałych na przestrzeni sześciu stuleci. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział przedstawia zagadnienia teoretyczne niezbędne do późniejszej analizy, takie jak definicje tekstu, kryteria tekstualności, struktura tekstu, funkcje tekstu oraz rodzaje tekstów. W drugim rozdziale szczegółowo omówiono gatunek tekstu przepis kulinarny, przedstawiono ponadto jego historyczny i kulturowy rozwój od średniowiecza do współczesności. W części empirycznej przeprowadzono analizę wybranych przepisów kulinarnych z okresu XIV-XX wieku, przekazanych w formie rękopisów lub druków. Obejmuje ona zarówno mikrostrukturę (elementy morfosyntaktyczne i leksykalne), jak i makrostrukturę (budowę i organizację tekstu).

Abstrakt (EN)

The aim of this bachelor's thesis is to analyze German culinary recipes from the period between the 14th and 20th centuries within the framework of text linguistics. The study identifies and systematically describes the specific linguistic and structural features of culinary recipes, their changes, and constant elements over six centuries. The work consists of four chapters. The first chapter presents the theoretical issues necessary for later analysis, such as definitions of text, criteria of textuality, text structure, text functions, and types of texts. The second chapter discusses the genre of the culinary recipe in detail and also presents its historical and cultural development from the Middle Ages to the present. The empirical part includes an analysis of selected culinary recipes from the 14th to the 20th century, transmitted in the form of manuscripts or prints. This analysis covers both the microstructure (morphosyntactic and lexical elements) and the macrostructure (construction and organization of the text).

Abstrakt (inny)

Ziel der Arbeit ist die Analyse von Kochrezepten in deutscher Sprache aus dem Zeitraum vom 14. bis zum 20. Jahrhundert im Rahmen der Textlinguistik. In der Arbeit wurden spezifische sprachliche und strukturelle Merkmale von Kochrezepten identifiziert und systematisch beschrieben, deren Veränderungen sowie konstante Elemente über sechs Jahrhunderte hinweg. Die Arbeit besteht aus vier Kapiteln. Das erste Kapitel stellt die theoretischen Grundlagen vor, die für die spätere Analyse notwendig sind, wie Definitionen von Text, Kriterien der Textualität, Textstruktur, Textfunktionen und Textsorten. Im zweiten Kapitel wird die Textsorte Kochrezept detailliert besprochen und außerdem deren historische und kulturelle Entwicklung vom Mittelalter bis zur Gegenwart dargestellt. Im empirischen Teil wurde eine Analyse ausgewählter Kochrezepte aus dem Zeitraum vom 14. bis zum 20. Jahrhundert durchgeführt, die in Form von Handschriften oder Drucken überliefert sind. Diese umfasst sowohl die Mikrostruktur (morphosyntaktische und lexikalische Elemente) als auch die Makrostruktur (Aufbau und Organisation des Textes).

Słowa kluczowe PL
tekst
lingwistyka tekstu
gatunek tekstu
tekst użytkowy
przepis kulinarny
makrostruktura
mikrostruktura
Inny tytuł
Przepis kulinarny. Stałość i zmiana rodzaju tekstu
Wydawca
Uniwersytet Warszawski
Data obrony
2024-07-10
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty