Monografia
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Autor
Booth, Michael
Redaktor
Kordzińska-Nawrocka, Iwona
Data publikacji
2018
Abstrakt (PL)

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy. Na ich radarze znajdują się również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.

Słowa kluczowe PL
kultura kulinarna kuchnia japońska
Dyscyplina PBN
nauki o kulturze i religii
Wydawca ministerialny
Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN
9788301197889
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty