Rozdział w monografii
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków

Uproszczony widok
dc.abstract.plTematem tekstu jest tradycyjna kuchnia japońska- washoku, która w 2013 roku została wpisana na listę „Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości” UNESCO. Przez kilkanaście stuleci jej formowania się Japończycy zaadaptowali potrawy z kuchni chińskiej, portugalskiej, holenderskiej, a po otwarciu się Japonii i Restauracji Meiji w 1868 roku szeroko pojętej kuchni europejskiej. Tradycyjna kuchnia japońska jest zatem mozaiką wielu wpływów, selektywnie dobranych i umiejętnie dopasowanych do rodzimych wzorców. Tworzą ją cztery „wymiary” , a mianowicie starannie dobrane składniki, idealnie zharmonizowane wartości odżywcze, prostota technik gotowania oraz kultura gościnności (motenashi) przekładająca się na określone sposoby podawania i spożywania potraw. Washoku odzwierciedla zatem „duszę Japończyków” (Nihonjin no kokoro) ceniących z jednej strony kreatywność w tworzeniu nowych smaków, z drugiej zaś estetykę i kulturę motenashi.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.contributor.authorKordzińska-Nawrocka, Iwona Elżbieta
dc.date.accessioned2024-01-28T12:12:08Z
dc.date.available2024-01-28T12:12:08Z
dc.date.issued2018
dc.description.financeNie dotyczy
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/138392
dc.identifier.weblinkhttps://lubimyczytac.pl/ksiazka/4895567/polska-i-swiat-przez-kuchnie-studia-o-dziedzictwie-kulinarnym
dc.languagepol
dc.pbn.affiliationculture and religion studies
dc.publisher.ministerialGrupa COGITO
dc.relation.bookPolska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym
dc.relation.pages115-131
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudnosend
dc.subject.plwashoku
dc.subject.plkuchnia japońska
dc.subject.pltradycja kulinarna
dc.subject.plryż
dc.titleWielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
dc.typeMonographChapter
dspace.entity.typePublication