Rozdział w monografii
Brak miniatury
Licencja
Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków
dc.abstract.pl | Tematem tekstu jest tradycyjna kuchnia japońska- washoku, która w 2013 roku została wpisana na listę „Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości” UNESCO. Przez kilkanaście stuleci jej formowania się Japończycy zaadaptowali potrawy z kuchni chińskiej, portugalskiej, holenderskiej, a po otwarciu się Japonii i Restauracji Meiji w 1868 roku szeroko pojętej kuchni europejskiej. Tradycyjna kuchnia japońska jest zatem mozaiką wielu wpływów, selektywnie dobranych i umiejętnie dopasowanych do rodzimych wzorców. Tworzą ją cztery „wymiary” , a mianowicie starannie dobrane składniki, idealnie zharmonizowane wartości odżywcze, prostota technik gotowania oraz kultura gościnności (motenashi) przekładająca się na określone sposoby podawania i spożywania potraw. Washoku odzwierciedla zatem „duszę Japończyków” (Nihonjin no kokoro) ceniących z jednej strony kreatywność w tworzeniu nowych smaków, z drugiej zaś estetykę i kulturę motenashi. |
dc.affiliation | Uniwersytet Warszawski |
dc.contributor.author | Kordzińska-Nawrocka, Iwona Elżbieta |
dc.date.accessioned | 2024-01-28T12:12:08Z |
dc.date.available | 2024-01-28T12:12:08Z |
dc.date.issued | 2018 |
dc.description.finance | Nie dotyczy |
dc.identifier.uri | https://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/138392 |
dc.identifier.weblink | https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4895567/polska-i-swiat-przez-kuchnie-studia-o-dziedzictwie-kulinarnym |
dc.language | pol |
dc.pbn.affiliation | culture and religion studies |
dc.publisher.ministerial | Grupa COGITO |
dc.relation.book | Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym |
dc.relation.pages | 115-131 |
dc.rights | ClosedAccess |
dc.sciencecloud | nosend |
dc.subject.pl | washoku |
dc.subject.pl | kuchnia japońska |
dc.subject.pl | tradycja kulinarna |
dc.subject.pl | ryż |
dc.title | Wielowymiarowość washoku - tradycyjnej kuchni Japończyków |
dc.type | MonographChapter |
dspace.entity.type | Publication |