Praca magisterska
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Oznaczenia geograficzne żywności

Uproszczony widok
dc.abstract.plRegulacje prawne dotyczące ochrony oznaczeń geograficznych istnieją w systemie prawnym Unii Europejskiej już od ponad 30 lat. Zaczynając od rozporządzenia Nr 2081/92 nieustannie ewaluowały w celu zapewnienia jak największej przejrzystości i efektywności w ochronie produktów. Dostosowanie systemu nie tylko ułatwiło producentom rejestrację kolejnych oznaczeń, ale także zwiększyło poziom zaufania wśród konsumentów. Wyniki tego można zaobserwować w liczbie zarejestrowanych produktów pochodzących z UE, która od 2010 roku wzrosła do dziś w przypadku „chronionych oznaczeń geograficznych” z 417 do 1412, a w przypadku „chronionych nazw pochodzenia” z 480 do 1838. Praca poświęcona jest analizie i podsumowaniu krajowych oraz unijnych przepisów dotyczących ochrony oznaczeń geograficznych w świetle najnowszych zmian w regulacjach. W pierwszej części przedstawiono genezę regulacji oraz wyjaśniono kluczowe pojęcia, rodzaje i funkcje oznaczeń geograficznych, a także omówiono różnice między nimi a znakami towarowymi. Dokonano analizy obowiązujących krajowych przepisów, w tym Ustawę z dnia 9 marca 2023 r., która zastąpiła poprzednią ustawę z 2004 r., oraz unijne rozporządzenie Nr 2024/1143, ujednolicające system rejestracji i ochrony oznaczeń dla wszystkich kategorii produktów. Szczegółowo omówiono kolejne etapy procedury rejestracji na szczeblu krajowym i unijnym. Podkreślono tendencję wzmacniania ochrony oznaczeń geograficznych, co sprzyja promocji produktów o wysokiej jakości, ochronie tradycji i rozwojowi lokalnemu.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.affiliation.departmentWydział Prawa i Administracji
dc.contributor.authorWinogrodzki, Adrian
dc.date.accessioned2025-01-09T12:47:52Z
dc.date.available2025-01-09T12:47:52Z
dc.date.defence2024-12-16
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-12-13
dc.description.promoterWojciechowski, Paweł
dc.description.reviewerNiewiadomski, Adam
dc.description.reviewerWojciechowski, Paweł
dc.identifier.apd230210
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/164209
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.publisherUniwersytet Warszawski
dc.rightsClosedAccess
dc.subject.ploznaczenia geograficzne
dc.subject.plrozporządzenie nr 2024/1143
dc.subject.plprawo żywnościowe
dc.subject.plżywność
dc.titleOznaczenia geograficzne żywności
dc.title.alternativeGeographical indications of foods
dc.typeMasterThesis
dspace.entity.typePublication