Rozdział w monografii
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Wpływ przetwarzania pokarmów roślinnych na zawartość związków aktywnych biologicznie

Uproszczony widok
dc.abstract.plW roślinach jadalnych występuje szereg metabolitów wtórnych (np. związków fenolowych, karotenów, glukozynolanów, betalain, czy saponin) o różnorodnych typach budowy chemicznej, a tym samym licznych właściwościach prozdrowotnych. Obróbka roślin jadalnych jest częstym procesem wykonywanym w warunkach domowych i może wpływać na zmiany ilościowe i jakościowe związków o korzystnym działaniu farmakologicznym. Niniejsza praca stanowi przegląd piśmiennictwa dotyczący wpływu przetwarzania pokarmów roślinnych (m.in. gotowania, pieczenia, mrożenia, suszenia) na zawartość związków aktywnych biologicznie. Prawidłowe działania na tych etapach warunkują nie tylko jakość żywności i jej bezpieczeństwo lub cechy organoleptyczne, ale także wartość odżywczą i jej właściwości prozdrowotne.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.contributor.authorMroczek, Agnieszka
dc.contributor.authorBecker, Rafał
dc.contributor.authorRudek, Paulina
dc.date.accessioned2024-01-28T12:14:47Z
dc.date.available2024-01-28T12:14:47Z
dc.date.issued2020
dc.description.financeNie dotyczy
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/138601
dc.identifier.weblinkhttp://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/public/assets/464/Zastosowanie%20ro%C5%9Blin%20w%20naukach%20medycznych%20i%20przyrodniczych.pdf
dc.languagepol
dc.pbn.affiliationbiological sciences
dc.publisher.ministerialWydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
dc.relation.bookZastosowanie roślin w naukach medycznych i przyrodniczych
dc.relation.pages167-182
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudnosend
dc.subject.plmetabolity wtórne, gotowanie, pieczenie, suszenie, mrożenie
dc.titleWpływ przetwarzania pokarmów roślinnych na zawartość związków aktywnych biologicznie
dc.typeMonographChapter
dspace.entity.typePublication