Praca magisterska
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Ochrona zdrowia konsumentów w prawie żywnościowym

Uproszczony widok
dc.abstract.enAbstract Chapter one will take a look at the history and development of regulations governing consumer health protection in food law, with particular emphasis on the provisions of Regulation (EC) No. 852/2004. In this part of the work, I also emphasize the importance of health protection as one of the main goals of food law and classify the instruments for this protection. In the second chapter, I focus on the health requirements for the production and sale of food, analyzing the principles of food safety, hygiene requirements, ingredients, as well as restrictions on the sale of alcohol, energizers and food products in school stores. In the third chapter on labeling and information, I will discuss regulations on mandatory and voluntary food information. I will pay special attention to mandatory health-related information, such as nutritional value and ingredient list on the label, as well as analyze specific information on foods for children, infants and special medical purposes. The thesis will analyze specific measures to protect consumers from the potential risks of certain product groups. The main thesis posed is the question of whether consumers are being misled by manufacturers.
dc.abstract.plStreszczenie Rozdział pierwszy przybliży historię oraz rozwój przepisów regulujących ochronę zdrowia konsumentów w prawie żywnościowym, ze szczególnym uwzględnieniem postanowień Rozporządzenia (WE) nr 852/2004. W tej części pracy podkreślam również znaczenie ochrony zdrowia jako jednego z głównych celów prawa żywnościowego oraz dokonuję klasyfikacji instrumentów służących tej ochronie. W rozdziale drugim skupię się na wymogach zdrowotnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności, analizując zasady bezpieczeństwa żywności, wymogi higieny, składniki, a także ograniczenia w sprzedaży alkoholu, energetyków oraz produktów spożywczych w sklepikach szkolnych. W rozdziale trzecim poświęconym znakowaniu i informowaniu, omówię regulacje dotyczące obowiązkowych oraz dobrowolnych informacji na temat żywności. Szczególną uwagę poświęcę obowiązkowym informacjom związanym z ochroną zdrowia, takim jak o wartości odżywczej i wykazie składników na etykiecie, a także analizie szczególnych informacji dotyczących żywności dla dzieci, niemowląt oraz o produktach specjalnego przeznaczenia medycznego. W pracy zostaną przeanalizowane konkretne działania, które mają na celu ochronę konsumentów przed potencjalnym zagrożeniem ze strony niektórych grup produktów. Główną postawioną tezą jest pytanie, czy konsumenci są wprowadzania w błąd przez producentów.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.affiliation.departmentWydział Prawa i Administracji
dc.contributor.authorKniazhevska, Oleksandra
dc.date.accessioned2025-01-09T12:41:41Z
dc.date.available2025-01-09T12:41:41Z
dc.date.defence2024-06-26
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-06-21
dc.description.promoterWojciechowski, Paweł
dc.description.reviewerNiewiadomski, Adam
dc.description.reviewerWojciechowski, Paweł
dc.identifier.apd229160
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/161506
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.publisherUniwersytet Warszawski
dc.rightsClosedAccess
dc.subject.enLabeling
dc.subject.enlabeling
dc.subject.enhealth care
dc.subject.enconsumer protection
dc.subject.ennutrition claims
dc.subject.enconsumer.
dc.subject.plZnakowanie
dc.subject.pletykietowanie
dc.subject.plochrona zdrowia
dc.subject.plochrona konsumenta
dc.subject.ploświadczenia żywieniowe
dc.subject.plkonsument.
dc.titleOchrona zdrowia konsumentów w prawie żywnościowym
dc.title.alternativeProtection of consumer health in food law
dc.typeMasterThesis
dspace.entity.typePublication