Praca magisterska
Brak miniatury
Licencja
Samoregulacja, objadanie się i restrykcje dietetyczne a dobrostan
dc.abstract.en | The aim of this study is to expand knowledge about the relationship between three factors: self-regulation, well-being, and eating behaviors within the studied group. These three factors influence the shaping of mental and physical health. In a study conducted on a group of N = 194 individuals, questionnaires were used to measure self-regulation, well-being, and dietary behaviors. This study found that individuals with lower levels of self-regulation experience a decrease in well-being due to habitual overeating. Additionally, habitual overeating was a significant mediator, confirming the hypothesis that individuals with underdeveloped self-regulation experience a decrease in well-being due to habitual overeating. Furthermore, emotional overeating was also a statistically significant mediator for the same dependent and independent variables. This confirmed the hypothesis that individuals with underdeveloped self-regulation experience a decrease in well-being due to emotional overeating. |
dc.abstract.pl | Celem pracy jest poszerzenie wiedzy na temat związku trzech czynników takich jak samoregulacja, dobrostan i zachowania żywieniowe wśród badanej grupy. Te trzy czynniki wpływają na kształtowanie zdrowia psychicznego i fizycznego. W badaniu przeprowadzonym na grupie N = 194 osób, zastosowano kwestionariusze do pomiaru samoregulacji, dobrostanu oraz zachowań dietetycznych. W niniejszej pracy stwierdzono, że osoby, u których w mniejszym nasileniu rozwinięta jest samoregulacja, poprzez nawykowe przejadanie się odczuwają spadek dobrostanu. Jednocześnie nawykowe przejadanie się było istotnym mediatorem pozwalającym potwierdzić hipotezę, iż osoby, u których rozwinięta jest niewykorzystana samoregulacja, poprzez nawykowe przejadanie się odczuwają spadek dobrostanu. Dodatkowo w przypadku tych samych zmiennych zależnych i niezależnych istotnym statystycznie mediatorem okazało się emocjonalne przejadanie się. W ten sposób potwierdzono hipotezę, iż osoby, u których rozwinięta jest niewykorzystana samoregulacja, poprzez emocjonalne przejadanie się odczuwają spadek dobrostanu. |
dc.affiliation | Uniwersytet Warszawski |
dc.affiliation.department | Wydział Psychologii |
dc.contributor.author | Strus, Klaudia |
dc.date.accessioned | 2025-02-06T05:30:36Z |
dc.date.available | 2025-02-06T05:30:36Z |
dc.date.defence | 2025-01-28 |
dc.date.issued | 2025 |
dc.date.submitted | 2025-01-07 |
dc.description.promoter | Styśko-Kunkowska, Małgorzata |
dc.description.reviewer | Styśko-Kunkowska, Małgorzata |
dc.description.reviewer | Kobylińska, Dorota |
dc.identifier.apd | 237820 |
dc.identifier.uri | https://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/166143 |
dc.language | pl |
dc.language.other | en |
dc.publisher | Uniwersytet Warszawski |
dc.rights | ClosedAccess |
dc.subject.en | self-regulation |
dc.subject.en | well-being |
dc.subject.en | eating |
dc.subject.en | restriction |
dc.subject.en | overeating |
dc.subject.pl | samoregulacja |
dc.subject.pl | dobrostan |
dc.subject.pl | odżywianie się |
dc.subject.pl | restrykcje |
dc.subject.pl | objadanie się |
dc.title | Samoregulacja, objadanie się i restrykcje dietetyczne a dobrostan |
dc.title.alternative | Self-regulation, overeating and dietary restrictions and well-being |
dc.type | MasterThesis |
dspace.entity.type | Publication |