Praca magisterska
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Samoregulacja, objadanie się i restrykcje dietetyczne a dobrostan

Uproszczony widok
dc.abstract.enThe aim of this study is to expand knowledge about the relationship between three factors: self-regulation, well-being, and eating behaviors within the studied group. These three factors influence the shaping of mental and physical health. In a study conducted on a group of N = 194 individuals, questionnaires were used to measure self-regulation, well-being, and dietary behaviors. This study found that individuals with lower levels of self-regulation experience a decrease in well-being due to habitual overeating. Additionally, habitual overeating was a significant mediator, confirming the hypothesis that individuals with underdeveloped self-regulation experience a decrease in well-being due to habitual overeating. Furthermore, emotional overeating was also a statistically significant mediator for the same dependent and independent variables. This confirmed the hypothesis that individuals with underdeveloped self-regulation experience a decrease in well-being due to emotional overeating.
dc.abstract.plCelem pracy jest poszerzenie wiedzy na temat związku trzech czynników takich jak samoregulacja, dobrostan i zachowania żywieniowe wśród badanej grupy. Te trzy czynniki wpływają na kształtowanie zdrowia psychicznego i fizycznego. W badaniu przeprowadzonym na grupie N = 194 osób, zastosowano kwestionariusze do pomiaru samoregulacji, dobrostanu oraz zachowań dietetycznych. W niniejszej pracy stwierdzono, że osoby, u których w mniejszym nasileniu rozwinięta jest samoregulacja, poprzez nawykowe przejadanie się odczuwają spadek dobrostanu. Jednocześnie nawykowe przejadanie się było istotnym mediatorem pozwalającym potwierdzić hipotezę, iż osoby, u których rozwinięta jest niewykorzystana samoregulacja, poprzez nawykowe przejadanie się odczuwają spadek dobrostanu. Dodatkowo w przypadku tych samych zmiennych zależnych i niezależnych istotnym statystycznie mediatorem okazało się emocjonalne przejadanie się. W ten sposób potwierdzono hipotezę, iż osoby, u których rozwinięta jest niewykorzystana samoregulacja, poprzez emocjonalne przejadanie się odczuwają spadek dobrostanu.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.affiliation.departmentWydział Psychologii
dc.contributor.authorStrus, Klaudia
dc.date.accessioned2025-02-06T05:30:36Z
dc.date.available2025-02-06T05:30:36Z
dc.date.defence2025-01-28
dc.date.issued2025
dc.date.submitted2025-01-07
dc.description.promoterStyśko-Kunkowska, Małgorzata
dc.description.reviewerStyśko-Kunkowska, Małgorzata
dc.description.reviewerKobylińska, Dorota
dc.identifier.apd237820
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/166143
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.publisherUniwersytet Warszawski
dc.rightsClosedAccess
dc.subject.enself-regulation
dc.subject.enwell-being
dc.subject.eneating
dc.subject.enrestriction
dc.subject.enovereating
dc.subject.plsamoregulacja
dc.subject.pldobrostan
dc.subject.plodżywianie się
dc.subject.plrestrykcje
dc.subject.plobjadanie się
dc.titleSamoregulacja, objadanie się i restrykcje dietetyczne a dobrostan
dc.title.alternativeSelf-regulation, overeating and dietary restrictions and well-being
dc.typeMasterThesis
dspace.entity.typePublication