Praca doktorska
Ładowanie...
Miniatura
Licencja

FairUseKorzystanie z tego materiału możliwe jest zgodnie z właściwymi przepisami o dozwolonym użytku lub o innych wyjątkach przewidzianych w przepisach prawa. Korzystanie w szerszym zakresie wymaga uzyskania zgody uprawnionego.
 

Wykorzystanie czynników innowacyjności w małych i średnich przedsiębiorstwach (na przykładzie branży rolno - spożywczej)

Uproszczony widok
dc.abstract.plPrzedmiotem rozprawy doktorskiej jest wykorzystanie wewnętrznych i zewnętrznych czynników określających innowacyjność w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora rolno – spożywczego Województwa Podkarpackiego. W sześciu rozdziałach pracy ukazano zagadnienia dotyczące problematyki innowacji i innowacyjności od strony teoretycznej i praktycznej, wskazując na dylematy definiowania innowacyjności i innowacji, istotę, źródła i rodzaje innowacji, rozwój koncepcji procesu innowacyjnego, główne mierniki działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, czynniki określające innowacyjność przedsiębiorstw, uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne działalności innowacyjnej, istotę i cele działalności innowacyjnej, zarządzanie innowacjami oraz wykorzystania czynników innowacyjności w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora rolno – spożywczego w województwie podkarpackim. The topic of the PhD thesis is the usage of internal and external factors describing the innovation in small and medium-sized enterprises based on agri-food industry in Subcarpathian Province. The innovative activity of enterprises depends on internal and external conditions mutually related with each other. Even though the range of capabilities of affecting on innovative activity of an enterprise changes depending on its external conditions, the activity in this field is mostly determined with factors depending on an enterprise which create and form the immediate environment of an innovator, facilitating and stimulating its attitude to introducing innovative solutions. The proper recognition of these determinants allows to increase innovation of enterprises. The theoretical and empirical thesis consists of six chapters and is elaborated and based on the analysis of national and international literature and own research, carried out among small and medium-sized enterprises of agri-food industry in Subcarpathian Province.
dc.affiliation.departmentWydział Zarządzania
dc.contributor.authorZych, Anna
dc.date.accessioned2013-10-10T08:35:49Z
dc.date.available2013-10-10T08:35:49Z
dc.date.defence2013-10-21
dc.date.issued2013-10-10
dc.description.additionalLink archiwalny https://depotuw.ceon.pl/handle/item/356
dc.description.promoterWiatrak, Andrzej P.
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/356
dc.language.isopl
dc.rightsFairUse
dc.subject.enstrategy
dc.subject.enmanagement
dc.subject.ensmall and medium-sized enterprises
dc.subject.endevelopment
dc.subject.eninnovation
dc.subject.plstrategia
dc.subject.plzarządzanie
dc.subject.plsektor MŚP
dc.subject.plrozwój
dc.subject.plzmiana
dc.subject.plInnowacja
dc.titleWykorzystanie czynników innowacyjności w małych i średnich przedsiębiorstwach (na przykładzie branży rolno - spożywczej)
dc.title.alternativeUse of the factors of innovation in small and medium-sized enterprises (based on agri-food industry)
dc.typeDoctoralThesis
dspace.entity.typePublication