Praca magisterska
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Fotografia kulinarna i jej zastosowania. Analiza gatunku na przykładzie wybranych publikacji i autorskiego projektu książki kucharskiej

Uproszczony widok
dc.abstract.enThis work entitled Culinary Photography and Its Applications. Genre Analysis Based on Selected Publications and an Author's Cookbook Project focuses on examining the role and evolution of food photography. The thesis begins with a historical overview, illustrating how food photography has evolved from simple representations to its current form. Subsequently, various aspects of culinary photography are analyzed, ranging from its documentary function, through its applications in art and advertising, to more modern forms of presentation in culinary blogs and cookbooks. Attention is also given to the author's project, Delicious: Everyday Parchment Paper Recipes, through which an exploration is conducted to determine whether culinary photography can extend beyond its illustrative function, attempting to define the role photography plays in the overall book project. Finally, the thesis addresses ethical challenges associated with food photography, including image manipulation and its impact on the perception of food. In the conclusion, the focus shifts to future perspectives in the development of culinary photography, especially in the context of advancing digital technology and artificial intelligence. The analysis of results underscores the need for a conscious approach from both creators and audiences, as well as responsible shaping of the future of this fascinating genre of photography.
dc.abstract.plW pracy magisterskiej pt. “Fotografia kulinarna i jej zastosowania. Analiza gatunku na przykładzie wybranych publikacji i autorskiego projektu książki kucharskiej” skupiono się na zbadaniu roli i ewolucji fotografii kulinarnej. Praca rozpoczyna się od historycznego zarysu, ukazując, jak fotografia żywności rozwinęła się od prostych przedstawień do swojej dzisiejszej postaci. Następnie, analizowane są różne aspekty fotografii kulinarnej - od jej dokumentacyjnej funkcji, poprzez zastosowania w sztuce i reklamie, aż po bardziej nowoczesne formy jej prezentacji w blogach kulinarnych i książkach kucharskich. Uwagę poświęcono także autorskiemu projektowi książki “Delicious. Everyday Parchment Paper Recipes”, na podstawie którego zbadano, czy fotografia może wykraczać jedynie poza funkcję ilustracyjną i podjęto próbę określenia, jaką rolę fotografia odgrywa w całości projektu książki. Finalnie, w pracy poruszony został także temat wyzwań etycznych związanych z fotografią kulinarną, w tym manipulacja obrazem i jej wpływ na postrzeganie jedzenia. W zakończeniu skupiono się na przyszłych perspektywach rozwoju fotografii kulinarnej, zwłaszcza w kontekście postępującej technologii cyfrowej i sztucznej inteligencji. Analiza wyników podkreśla potrzebę świadomego podejścia zarówno ze strony twórców, jak i odbiorców, a także odpowiedzialnego kształtowania przyszłości tego fascynującego gatunku fotografii.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.affiliation.departmentWydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii
dc.contributor.authorMantur, Natalia
dc.date.accessioned2025-01-09T12:47:54Z
dc.date.available2025-01-09T12:47:54Z
dc.date.defence2023-12-12
dc.date.issued2023
dc.date.submitted2023-11-29
dc.description.promoterŻak, Paweł
dc.description.reviewerSternak, Wojciech
dc.description.reviewerŻak, Paweł
dc.identifier.apd228352
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/164227
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.publisherUniwersytet Warszawski
dc.rightsClosedAccess
dc.subject.enCulinary photography
dc.subject.enfood photography
dc.subject.enimage manipulation
dc.subject.entrends in food imagery
dc.subject.enphotography
dc.subject.enfood in art
dc.subject.enculinary arts
dc.subject.encookbook
dc.subject.enartificial intelligence in photography
dc.subject.enculinary heritage.
dc.subject.plFotografia kulinarna
dc.subject.plfotografia żywności
dc.subject.plmanipulacja obrazem
dc.subject.pltrendy w obrazowaniu żywności
dc.subject.plfotografia
dc.subject.plżywność w sztuce
dc.subject.plkulinaria
dc.subject.plksiążka kucharska
dc.subject.plsztuczna inteligencja w fotografii
dc.subject.pldziedzictwo kulinarne.
dc.titleFotografia kulinarna i jej zastosowania. Analiza gatunku na przykładzie wybranych publikacji i autorskiego projektu książki kucharskiej
dc.title.alternativeCulinary Photography and Its Applications. Genre Analysis Based on Selected Publications and an Author's Cookbook Project.
dc.typeMasterThesis
dspace.entity.typePublication