Rozdział w monografii
Brak miniatury
Licencja
Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
dc.abstract.pl | W artykule przedstawiono narodziny francuskiej gastronomii jako istotnej sfery lepszego, bardziej luksusowego życia, stopniowo przenikającego do niższych warstw społecznych, a także nakreślono zmiany i przyspieszenie obyczajowo-cywilizacyjne dokonujące się w dziewiętnastym stuleciu. Na tym tle zaprezentowano zamierzenia i plany żywieniowe, a następnie codzienność kulinarną pierwszej emigracyjnej szkoły polskiej, począwszy od jej powstania w 1842 r. aż po schyłek wieku dziewiętnastego. Zwrócono uwagę na ówczesne zasady żywieniowe i pierwsze francuskie regulacje odnoszące się do codziennej diety uczniów. Zaprezentowano codzienny jak i odświętny stół polskiej szkoły. Porównano jadłospis batigniolczyków z tym serwowanym w szkołach francuskich. Podkreślono obowiązujące przy okazji spożywania posiłków zasady zachowania. Wskazano na odmienne od współczesnych, zasady i obyczaje żywieniowe, począwszy od codziennego picia wina z woda przez dzieci i młodzież, a na zakazie spożywania zielonych ogórków czy mięsa z młodych zwierząt skończywszy. Ukazano zarówno notoryczne niedożywienie uczniów polskiej szkoły, szczególnie w latach siedemdziesiątych, jak też nieliczne momenty ich sytości, a nawet przejedzenia i tegoż skutki. |
dc.affiliation | Uniwersytet Warszawski |
dc.contributor.author | Pugacewicz, Iwona |
dc.date.accessioned | 2024-01-28T11:58:20Z |
dc.date.available | 2024-01-28T11:58:20Z |
dc.date.issued | 2018 |
dc.description.finance | Nie dotyczy |
dc.identifier.uri | https://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/136844 |
dc.language | pol |
dc.pbn.affiliation | history |
dc.publisher.ministerial | Grupa COGITO |
dc.relation.book | Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym |
dc.relation.pages | 65-80 |
dc.rights | ClosedAccess |
dc.sciencecloud | nosend |
dc.subject.pl | Batignolles |
dc.subject.pl | emigracja |
dc.subject.pl | dieta |
dc.subject.pl | gastronomia |
dc.subject.pl | głód |
dc.subject.pl | jadłospis |
dc.subject.pl | kultura stołu |
dc.subject.pl | obyczaje |
dc.subject.pl | Paryż |
dc.subject.pl | posiłek |
dc.subject.pl | przejedzenie |
dc.subject.pl | refektarz |
dc.subject.pl | stół |
dc.subject.pl | szkoła narodowa |
dc.subject.pl | wyżywienie |
dc.subject.pl | zdrowie |
dc.title | Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta |
dc.type | MonographChapter |
dspace.entity.type | Publication |