Rozdział w monografii
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Szkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta

Uproszczony widok
dc.abstract.plW artykule przedstawiono narodziny francuskiej gastronomii jako istotnej sfery lepszego, bardziej luksusowego życia, stopniowo przenikającego do niższych warstw społecznych, a także nakreślono zmiany i przyspieszenie obyczajowo-cywilizacyjne dokonujące się w dziewiętnastym stuleciu. Na tym tle zaprezentowano zamierzenia i plany żywieniowe, a następnie codzienność kulinarną pierwszej emigracyjnej szkoły polskiej, począwszy od jej powstania w 1842 r. aż po schyłek wieku dziewiętnastego. Zwrócono uwagę na ówczesne zasady żywieniowe i pierwsze francuskie regulacje odnoszące się do codziennej diety uczniów. Zaprezentowano codzienny jak i odświętny stół polskiej szkoły. Porównano jadłospis batigniolczyków z tym serwowanym w szkołach francuskich. Podkreślono obowiązujące przy okazji spożywania posiłków zasady zachowania. Wskazano na odmienne od współczesnych, zasady i obyczaje żywieniowe, począwszy od codziennego picia wina z woda przez dzieci i młodzież, a na zakazie spożywania zielonych ogórków czy mięsa z młodych zwierząt skończywszy. Ukazano zarówno notoryczne niedożywienie uczniów polskiej szkoły, szczególnie w latach siedemdziesiątych, jak też nieliczne momenty ich sytości, a nawet przejedzenia i tegoż skutki.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.contributor.authorPugacewicz, Iwona
dc.date.accessioned2024-01-28T11:58:20Z
dc.date.available2024-01-28T11:58:20Z
dc.date.issued2018
dc.description.financeNie dotyczy
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/136844
dc.languagepol
dc.pbn.affiliationhistory
dc.publisher.ministerialGrupa COGITO
dc.relation.bookPolska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym
dc.relation.pages65-80
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudnosend
dc.subject.plBatignolles
dc.subject.plemigracja
dc.subject.pldieta
dc.subject.plgastronomia
dc.subject.plgłód
dc.subject.pljadłospis
dc.subject.plkultura stołu
dc.subject.plobyczaje
dc.subject.plParyż
dc.subject.plposiłek
dc.subject.plprzejedzenie
dc.subject.plrefektarz
dc.subject.plstół
dc.subject.plszkoła narodowa
dc.subject.plwyżywienie
dc.subject.plzdrowie
dc.titleSzkolny wymiar gastronomii Wielkiej Emigracji, czyli jak jadali batigniolczycy na co dzień i od święta
dc.typeMonographChapter
dspace.entity.typePublication