Praca magisterska
Brak miniatury
Licencja
Dieta wegetariańska i wegańska: aspekty indywidualne i społeczne
dc.abstract.pl | Praca podejmuje temat diety wegetariańskiej i wegańskiej w przestrzeni indywidualnej i społecznej, stawia pytania dotyczące celu dokonywania wyborów żywieniowych. Podejmowana decyzja i związana z tym zmiana dotychczasowego życia dotyczą spożywanego jedzenia, jego przygotowania oraz przekonania o swoim wyborze, który dotyczy diety, wybranego stylu życia oraz postrzegania zwierząt żyjących na tej samej planecie co ludzie. W części teoretycznej pracy scharakteryzowane zostały poszczególne warianty diet opartych na niejedzeniu mięsa. Zostały również omówione czynniki, które mają bezpośredni wpływ na wybór diety w aspekcie moralnym, religijnym, zdrowotnym. W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące diety wegetariańskiej i wegańskiej, jej wpływu na postrzeganie zwierząt oraz odczuwania wspólnoty z innymi osobami, które podobnie jak osoby badane dokonały wyboru niejedzenia mięsa i tym samym w ich przekonaniu niekrzywdzenia zwierząt. Zastosowano metodę jakościową. Przeprowadzono wywiady z kobietami i mężczyznami w różnym wieku, mieszkającymi w mieście, niektórzy z nich mieli rodziny, inni pozostawali w związku nieformalnym, pozostali żyli samotnie. Wyniki badań wskazują, że badane osoby często rezygnują z jedzenia mięsa ze względów zdrowotnych, jest to raczej ich własny wybór, którego nie chcą narzucać innym ludziom, również nie mają potrzeby, aby identyfikować się z grupą wegetarian lub wegan. |
dc.affiliation | Uniwersytet Warszawski |
dc.affiliation.department | Wydział Stosowanych Nauk Społecznych i Resocjalizacji |
dc.contributor.author | Zatońska, Magdalena |
dc.date.accessioned | 2025-01-09T12:46:22Z |
dc.date.available | 2025-01-09T12:46:22Z |
dc.date.defence | 2024-07-02 |
dc.date.issued | 2024 |
dc.date.submitted | 2024-06-26 |
dc.description.promoter | Bieńko, Mariola |
dc.description.reviewer | Rosochacka-Gmitrzak, Magdalena |
dc.description.reviewer | Bieńko, Mariola |
dc.identifier.apd | 234544 |
dc.identifier.uri | https://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/163534 |
dc.language | pl |
dc.language.other | en |
dc.publisher | Uniwersytet Warszawski |
dc.rights | ClosedAccess |
dc.subject.pl | dieta |
dc.subject.pl | zdrowie |
dc.subject.pl | wegetarianizm |
dc.subject.pl | weganizm |
dc.subject.pl | ochrona zwierząt |
dc.title | Dieta wegetariańska i wegańska: aspekty indywidualne i społeczne |
dc.title.alternative | Vegetarian and vegan diet: individual and social aspects |
dc.type | MasterThesis |
dspace.entity.type | Publication |