Monografia
Brak miniatury
Licencja
Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia
dc.abstract.pl | Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy. Na ich radarze znajdują się również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu. |
dc.affiliation | Uniwersytet Warszawski |
dc.contributor.author | Booth, Michael |
dc.contributor.editor | Kordzińska-Nawrocka, Iwona |
dc.date.accessioned | 2024-01-23T10:27:43Z |
dc.date.available | 2024-01-23T10:27:43Z |
dc.date.issued | 2018 |
dc.description.finance | Nie dotyczy |
dc.description.physical | 381 |
dc.identifier.isbn | 9788301197889 |
dc.identifier.uri | https://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/149925 |
dc.identifier.weblink | https://ksiegarnia.pwn.pl/Istota-ryzu,737266838,p.html |
dc.language | pol |
dc.pbn.affiliation | culture and religion studies |
dc.publisher.ministerial | Wydawnictwo Naukowe PWN |
dc.rights | ClosedAccess |
dc.sciencecloud | nosend |
dc.subject.pl | kultura kulinarna kuchnia japońska |
dc.title | Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia |
dc.type | Monograph |
dspace.entity.type | Publication |