Monografia
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Uproszczony widok
dc.abstract.plPoznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy. Na ich radarze znajdują się również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.contributor.authorBooth, Michael
dc.contributor.editorKordzińska-Nawrocka, Iwona
dc.date.accessioned2024-01-23T10:27:43Z
dc.date.available2024-01-23T10:27:43Z
dc.date.issued2018
dc.description.financeNie dotyczy
dc.description.physical381
dc.identifier.isbn9788301197889
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/149925
dc.identifier.weblinkhttps://ksiegarnia.pwn.pl/Istota-ryzu,737266838,p.html
dc.languagepol
dc.pbn.affiliationculture and religion studies
dc.publisher.ministerialWydawnictwo Naukowe PWN
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudnosend
dc.subject.plkultura kulinarna kuchnia japońska
dc.titleIstota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia
dc.typeMonograph
dspace.entity.typePublication