Licencja
Ochrona zdrowia konsumentów w prawie żywnościowym
Abstrakt (PL)
Streszczenie Rozdział pierwszy przybliży historię oraz rozwój przepisów regulujących ochronę zdrowia konsumentów w prawie żywnościowym, ze szczególnym uwzględnieniem postanowień Rozporządzenia (WE) nr 852/2004. W tej części pracy podkreślam również znaczenie ochrony zdrowia jako jednego z głównych celów prawa żywnościowego oraz dokonuję klasyfikacji instrumentów służących tej ochronie. W rozdziale drugim skupię się na wymogach zdrowotnych dotyczących produkcji i sprzedaży żywności, analizując zasady bezpieczeństwa żywności, wymogi higieny, składniki, a także ograniczenia w sprzedaży alkoholu, energetyków oraz produktów spożywczych w sklepikach szkolnych. W rozdziale trzecim poświęconym znakowaniu i informowaniu, omówię regulacje dotyczące obowiązkowych oraz dobrowolnych informacji na temat żywności. Szczególną uwagę poświęcę obowiązkowym informacjom związanym z ochroną zdrowia, takim jak o wartości odżywczej i wykazie składników na etykiecie, a także analizie szczególnych informacji dotyczących żywności dla dzieci, niemowląt oraz o produktach specjalnego przeznaczenia medycznego. W pracy zostaną przeanalizowane konkretne działania, które mają na celu ochronę konsumentów przed potencjalnym zagrożeniem ze strony niektórych grup produktów. Główną postawioną tezą jest pytanie, czy konsumenci są wprowadzania w błąd przez producentów.
Abstrakt (EN)
Abstract Chapter one will take a look at the history and development of regulations governing consumer health protection in food law, with particular emphasis on the provisions of Regulation (EC) No. 852/2004. In this part of the work, I also emphasize the importance of health protection as one of the main goals of food law and classify the instruments for this protection. In the second chapter, I focus on the health requirements for the production and sale of food, analyzing the principles of food safety, hygiene requirements, ingredients, as well as restrictions on the sale of alcohol, energizers and food products in school stores. In the third chapter on labeling and information, I will discuss regulations on mandatory and voluntary food information. I will pay special attention to mandatory health-related information, such as nutritional value and ingredient list on the label, as well as analyze specific information on foods for children, infants and special medical purposes. The thesis will analyze specific measures to protect consumers from the potential risks of certain product groups. The main thesis posed is the question of whether consumers are being misled by manufacturers.