Praca licencjacka
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty

Promowanie zachowań prośrodowiskowych w komunikacji warszawskich restauracji

Autor
Skoczek, Zuzanna
Promotor
Tomanek, Paweł
Data publikacji
2023
Abstrakt (PL)

Sektor gastronomiczny znacząco przyczynia się do degradacji środowiska. W codziennych praktykach może to oddziaływanie ograniczać. Opierając się na codziennym kontakcie z gośćmi jest predestynowany do tego, by zwiększać świadomość konsumentów, wpływać na nawyki żywieniowe i kształtować postawy prośrodowiskowe, do czego zachęcają organizacje branżowe, podpowiadając narzędzia. Praca analizuje, czy narzędzia te są stosowane w warszawskich restauracjach, a jeśli tak, to do jakich grup i w jaki sposób kierowany jest przekaz.

Abstrakt (EN)

The food service sector contributes significantly to environmental degradation. This impact may be limited in everyday practice. Being based on daily contact with guests, the industry is predestined to increase consumer awareness, influence eating habits and shape pro-environmental attitudes - encouraged by professional organizations that suggest possible tools. The work analyzes whether these tools are used in Warsaw restaurants, and if so, to which groups and how the message is directed.

Słowa kluczowe PL
Praktyki prośrodowiskowe
komunikacja
gastronomia
restauracja
ekologia
świadomość ekologiczna
menu
media społecznościowe
Warszawa
Inny tytuł
Promoting pro-environmental behaviour in communication of Varsovian restaurants
Wydawca
Uniwersytet Warszawski
Data obrony
2023-12-19
Licencja otwartego dostępu
Dostęp zamknięty