Licencja
Smakosz na diecie eliminacyjnej. Analiza polskich blogów kulinarnych
Abstrakt (PL)
Jedzenie jest produktem, a zarazem obrazem organizacji społeczeństwa zarówno w sferze publicznej, jak i prywatnej. We współczesnych społeczeństwach przemysłowych przygotowanie i konsumpcja jedzenia są postrzegane nie tylko jako wyraz zaspokajania potrzeb biologicznych, ale jako źródło wielu różnorodnych znaczeń społecznych i kulturowych. Jedzenie rozważa się obecnie w kontekście diety i zdrowia człowieka. Najważniejszymi źródłami kulinarnych inspiracji są internetowe serwisy z przepisami i książki kucharskie, wzrosła rola prasy i telewizyjnych programów kulinarnych, poświęconych dietom i zdrowej żywności. Popularność internetowych stron z przepisami i blogów kulinarnych ujawnia ogromne zainteresowanie zdrowym odżywianiem, jakie wykazują użytkownicy globalnej sieci. Media społecznościowe są jednym z kluczowych kulinarnych kanałów komunikacji digitalowej w tym obszarze tematycznym. Blogi kulinarne jako produkt popkultury, daje swoim uczestnikom możliwość dokonywania wyboru i interpretacji oraz dowolność w sposobach odczytywania i rozumienia rozmaitych kulturowych przekazów dotyczących zdrowego stylu życia. Artykuł skupia się na analizie zawartości wybranych blogów kulinarnych, koncentrujących się na znaczeniu zdrowej żywności, zdrowego stylu odżywiania oraz diet.