Artykuł w czasopiśmie
Brak miniatury
Licencja

CC-BY-NC-SACC-BY-NC-SA - Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach

Smakosz na diecie eliminacyjnej. Analiza polskich blogów kulinarnych

Autor
Bieńko, Mariola
Data publikacji
2018
Abstrakt (PL)

Jedzenie jest produktem, a zarazem obrazem organizacji społeczeństwa zarówno w sferze publicznej, jak i prywatnej. We współczesnych społeczeństwach przemysłowych przygotowanie i konsumpcja jedzenia są postrzegane nie tylko jako wyraz zaspokajania potrzeb biologicznych, ale jako źródło wielu różnorodnych znaczeń społecznych i kulturowych. Jedzenie rozważa się obecnie w kontekście diety i zdrowia człowieka. Najważniejszymi źródłami kulinarnych inspiracji są internetowe serwisy z przepisami i książki kucharskie, wzrosła rola prasy i telewizyjnych programów kulinarnych, poświęconych dietom i zdrowej żywności. Popularność internetowych stron z przepisami i blogów kulinarnych ujawnia ogromne zainteresowanie zdrowym odżywianiem, jakie wykazują użytkownicy globalnej sieci. Media społecznościowe są jednym z kluczowych kulinarnych kanałów komunikacji digitalowej w tym obszarze tematycznym. Blogi kulinarne jako produkt popkultury, daje swoim uczestnikom możliwość dokonywania wyboru i interpretacji oraz dowolność w sposobach odczytywania i rozumienia rozmaitych kulturowych przekazów dotyczących zdrowego stylu życia. Artykuł skupia się na analizie zawartości wybranych blogów kulinarnych, koncentrujących się na znaczeniu zdrowej żywności, zdrowego stylu odżywiania oraz diet.

Słowa kluczowe PL
tożsamość dieta wegańska dieta bezglutenowa blogosfera kulinarna blogerki
Dyscyplina PBN
socjologia
Czasopismo
Miscellanea Anthropologica et Sociologica
Tom
19
Zeszyt
2
Strony od-do
64-82
Data udostępnienia w otwartym dostępie
2018-06-28
Licencja otwartego dostępu
Uznanie autorstwa- Użycie niekomercyjne- Na tych samych warunkach