Licencja
Dieta wegetariańska i wegańska: aspekty indywidualne i społeczne
Abstrakt (PL)
Praca podejmuje temat diety wegetariańskiej i wegańskiej w przestrzeni indywidualnej i społecznej, stawia pytania dotyczące celu dokonywania wyborów żywieniowych. Podejmowana decyzja i związana z tym zmiana dotychczasowego życia dotyczą spożywanego jedzenia, jego przygotowania oraz przekonania o swoim wyborze, który dotyczy diety, wybranego stylu życia oraz postrzegania zwierząt żyjących na tej samej planecie co ludzie. W części teoretycznej pracy scharakteryzowane zostały poszczególne warianty diet opartych na niejedzeniu mięsa. Zostały również omówione czynniki, które mają bezpośredni wpływ na wybór diety w aspekcie moralnym, religijnym, zdrowotnym. W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące diety wegetariańskiej i wegańskiej, jej wpływu na postrzeganie zwierząt oraz odczuwania wspólnoty z innymi osobami, które podobnie jak osoby badane dokonały wyboru niejedzenia mięsa i tym samym w ich przekonaniu niekrzywdzenia zwierząt. Zastosowano metodę jakościową. Przeprowadzono wywiady z kobietami i mężczyznami w różnym wieku, mieszkającymi w mieście, niektórzy z nich mieli rodziny, inni pozostawali w związku nieformalnym, pozostali żyli samotnie. Wyniki badań wskazują, że badane osoby często rezygnują z jedzenia mięsa ze względów zdrowotnych, jest to raczej ich własny wybór, którego nie chcą narzucać innym ludziom, również nie mają potrzeby, aby identyfikować się z grupą wegetarian lub wegan.