Monografia
Brak miniatury
Licencja
Japońska kultura kulinarna
dc.abstract.pl | Kuchnia japońska, czyli Nihon ryōri, łączy w sobie różnorodne tradycje kulinarne. Jest bowiem, podobnie jak kultura japońska, mozaiką wielu wpływów, selektywnie wybranych i umiejętnie przystosowanych do rodzimych wzorców. Przez kilkanaście stuleci formowania się kuchni narodowej Japończycy zaadaptowali między innymi potrawy z kuchni chińskiej (w wiekach VIII–XII , a następnie XVII i XVIII) , wzorce kuchni portugalskiej (w XIV i XV w.), holenderskiej (w XVII i XVIII w.), a po otwarciu Japonii w 1868 r. tradycje szeroko pojętych kuchni europejskich. Po II wojnie światowej wpływy kulinarne zostały zdominowane przez kuchnię amerykańską i kulturę fast foodów. Współczesna japońska kuchnia jest więc amalgamatem nie tylko urozmaiconych składników i przypraw, ale również smaków, technik gotowania i sposobów podawania potraw. Dzisiaj określilibyśmy ją modnym słowem fusion cuisine. Niniejsza książka, w odróżnieniu od przewodników kucharskich, wprowadza w świat niezwykle bogatej kultury kulinarnej Japonii, prezentując nie tylko historię zwyczajów żywieniowych, począwszy od czasów najdawniejszych aż po czasy współczesne, ale również podstawowe surowce używane w kuchni, oprawę kulinarną japońskich dorocznych świąt, a ponadto najbardziej znane japońskie potrawy, jak sushi czy tempura, oraz japońskie napoje, a więc herbatę, sake i piwo. |
dc.affiliation | Uniwersytet Warszawski |
dc.contributor.author | Kordzińska-Nawrocka, Iwona |
dc.date.accessioned | 2024-01-22T17:01:26Z |
dc.date.available | 2024-01-22T17:01:26Z |
dc.date.issued | 2018 |
dc.description.finance | Nie dotyczy |
dc.description.physical | 248 |
dc.identifier.isbn | 9788394587130 |
dc.identifier.uri | https://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/135254 |
dc.identifier.weblink | https://wydawnictwo-japonica.pl/ksiazka/japonska-kultura-kulinarna/ |
dc.language | pol |
dc.pbn.affiliation | culture and religion studies |
dc.publisher.ministerial | Uniwersytet Warszawski |
dc.rights | ClosedAccess |
dc.sciencecloud | nosend |
dc.subject.pl | kuchnia japońska |
dc.subject.pl | zwyczaje żywieniowe |
dc.subject.pl | historia dań |
dc.subject.pl | sushi |
dc.subject.pl | ryż |
dc.title | Japońska kultura kulinarna |
dc.type | Monograph |
dspace.entity.type | Publication |