Monografia
Brak miniatury
Licencja

ClosedAccessDostęp zamknięty
 

Japońska kultura kulinarna

dc.abstract.plKuchnia japońska, czyli Nihon ryōri, łączy w sobie różnorodne tradycje kulinarne. Jest bowiem, podobnie jak kultura japońska, mozaiką wielu wpływów, selektywnie wybranych i umiejętnie przystosowanych do rodzimych wzorców. Przez kilkanaście stuleci formowania się kuchni narodowej Japończycy zaadaptowali między innymi potrawy z kuchni chińskiej (w wiekach VIII–XII , a następnie XVII i XVIII) , wzorce kuchni portugalskiej (w XIV i XV w.), holenderskiej (w XVII i XVIII w.), a po otwarciu Japonii w 1868 r. tradycje szeroko pojętych kuchni europejskich. Po II wojnie światowej wpływy kulinarne zostały zdominowane przez kuchnię amerykańską i kulturę fast foodów. Współczesna japońska kuchnia jest więc amalgamatem nie tylko urozmaiconych składników i przypraw, ale również smaków, technik gotowania i sposobów podawania potraw. Dzisiaj określilibyśmy ją modnym słowem fusion cuisine. Niniejsza książka, w odróżnieniu od przewodników kucharskich, wprowadza w świat niezwykle bogatej kultury kulinarnej Japonii, prezentując nie tylko historię zwyczajów żywieniowych, począwszy od czasów najdawniejszych aż po czasy współczesne, ale również podstawowe surowce używane w kuchni, oprawę kulinarną japońskich dorocznych świąt, a ponadto najbardziej znane japońskie potrawy, jak sushi czy tempura, oraz japońskie napoje, a więc herbatę, sake i piwo.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.contributor.authorKordzińska-Nawrocka, Iwona
dc.date.accessioned2024-01-22T17:01:26Z
dc.date.available2024-01-22T17:01:26Z
dc.date.issued2018
dc.description.financeNie dotyczy
dc.description.physical248
dc.identifier.isbn9788394587130
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/135254
dc.identifier.weblinkhttps://wydawnictwo-japonica.pl/ksiazka/japonska-kultura-kulinarna/
dc.languagepol
dc.pbn.affiliationculture and religion studies
dc.publisher.ministerialUniwersytet Warszawski
dc.rightsClosedAccess
dc.sciencecloudnosend
dc.subject.plkuchnia japońska
dc.subject.plzwyczaje żywieniowe
dc.subject.plhistoria dań
dc.subject.plsushi
dc.subject.plryż
dc.titleJapońska kultura kulinarna
dc.typeMonograph
dspace.entity.typePublication