Badanie metabolicznej biotransformacji wybranych związków polifenolowych z zastosowaniem modeli in vitro i in vivo

Uproszczony widok
dc.abstract.enEpidemiological studies indicate a strong relationship between consuming a plant-based diet and reducing the incidence of cardiovascular diseases, diabetes, and cancer. A large part of the positive impact of plant-based foods can be attributed to the presence of polyphenolic compounds, which are classified as natural antioxidants due to the nature of their structure. However, any changes in the structure of polyphenols can alter or even deactivate their antioxidant properties. Therefore, it is imperative to understand how antioxidants reach cells, necessitating a study of their metabolism. Due to the complexity of this doctoral thesis topic, it was decided to divide the research into two modules - in vivo and in vitro studies. Polyphenolic compounds and their metabolites were identified in food samples and biological fluids by using high-performance liquid chromatography – tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). In order to gain a better understanding of polyphenol metabolism in the human body as a result of consumption of polyphenol-rich products, the results of these studies are crucial. By identifying chlorogenic acid consumption biomarkers and describing polyphenol biochemical transformation pathways, a better understanding of the health benefits of a plant-based diet can be gained. It is believed that these studies will have a significant impact on disease prevention and health management by providing information to the public regarding the health benefits associated with plant-based foods. As an exploratory project, the obtained results may contribute to the prevention of various diseases through public education and health management.
dc.abstract.plBadania epidemiologiczne wskazują na silną zależność pomiędzy stosowaniem diety bogatej w żywność pochodzenia roślinnego, a zmniejszeniem zachorowalności na choroby układu krążenia, cukrzycę oraz nowotwory. Pozytywny wpływ żywności pochodzenia roślinnego wynika z obecności w niej związków polifenolowych, które ze względu na swoją budowę zaliczane są do naturalnych przeciwutleniaczy. Jednak jakiekolwiek zmiany w strukturze polifenoli, mogą skutkować modyfikacją właściwości przeciwutleniających lub nawet ich całkowitą dezaktywacją. Dlatego tak ważne jest ustalenie struktury, w jakiej przeciwutleniacze docierają do komórek, a więc zbadanie ich metabolizmu. Ze względu na złożoność tematyki niniejszej rozprawy doktorskiej badania zostały podzielone na dwa moduły – badania in vivo oraz badania in vitro. Do identyfikacji metabolitów zarówno w badaniach in vivo jak i in vitro wykorzystano wysokosprawną chromatografię cieczową sprzężoną z tandemowym spektrometrem mas (LC-MS/MS, ang. High Performance Liquid Chromatography – Tandem Mass Spectrometry). W toku badań opracowano metodę umożliwiającą identyfikację i oznaczenie związków polifenolowych w próbkach żywności oraz ich metabolitów w próbkach płynów ustrojowych. Wyniki tych badań mają istotne znaczenie dla zrozumienia metabolizmu polifenoli w organizmie ludzkim po spożyciu produktów bogatych w te związki. Zidentyfikowane biomarkery spożycia kwasu chlorogenowego oraz opisane szlaki przemian biochemicznych polifenoli mogą przyczynić się do lepszego zrozumienia korzyści zdrowotnych diety opartej na roślinnych produktach spożywczych. Badania te mogą mieć istotne znaczenie dla profilaktyki chorób oraz zarządzania zdrowiem poprzez edukację społeczeństwa na temat korzyści zdrowotnych wynikających z konsumpcji roślinnych produktów spożywczych. Zaprezentowany projekt ma charakter poznawczy a uzyskane wyniki mogą odegrać ważną rolę w zarządzaniu zdrowiem, a także pomóc w profilaktyce różnych chorób oraz edukacji społecznej.
dc.affiliationUniwersytet Warszawski
dc.affiliation.departmentWydział Chemii
dc.contributor.authorRogozińska, Małgorzata
dc.date.accessioned2024-09-11T11:36:58Z
dc.date.available2024-09-11T11:36:58Z
dc.date.defence2024-10-11
dc.date.issued2024-11-09
dc.date.submitted2024-04-16
dc.description.promoterBiesaga, Magdalena
dc.description.promoterKorsak, Dorota
dc.description.reviewerGadzała-Kopciuch, Renata
dc.description.reviewerKałużna-Czaplińska, Joanna
dc.description.reviewerPawlak, Katarzyna
dc.description.versionfinal_author
dc.identifier.urihttps://repozytorium.uw.edu.pl//handle/item/160483
dc.languagepl
dc.language.otheren
dc.rightsClosedAccess
dc.subject.enmetabolism
dc.subject.enphenolic acids
dc.subject.enflavonoids
dc.subject.enlactic acid bacteria
dc.subject.ensaliva
dc.subject.enurine
dc.subject.enLC-MS/MS
dc.subject.plmetabolizm
dc.subject.plkwasy fenolowe
dc.subject.plflawonoidy
dc.subject.plbakterie fermentacji mlekowej
dc.subject.plślina
dc.subject.plmocz
dc.subject.plLC-MS/MS
dc.titleBadanie metabolicznej biotransformacji wybranych związków polifenolowych z zastosowaniem modeli in vitro i in vivo
dc.title.alternativeInvestigation of metabolic biotransformation of selected polyphenolic compounds using in vitro and in vivo models
dc.typeDoctoralThesis
dspace.entity.typePublication